Pedagogisk psykologisk tjeneste (KPPT)

Pedagogisk psykologisk tjeneste er en kommunal tjeneste. Vi skal stå til tjeneste for barn og unge mellom 0-16 år med særskilte opplæringsbehov og voksne med rett til opplæring på grunnskolenivå.

Elever i videregående skole får sine rettigheter ivaretatt gjennom Fylkeskommunal tjeneste (Pedagogisk-psykologisk oppfølgingstjeneste, PPOT).

 

Hva gjør en Kommunal Pedagogisk psykologiske tjeneste (KPPT)
Vårt arbeid er kartlegging og utredning av et barns styrker og utfordringer. Dette arbeidet skal munne ut i sakkyndig vurdering. Vi yter spesialpedagogisk rådgivning til foreldre, elever, skoler og barnehager. I tillegg til individrettet arbeid  bistår vi i systemrettetarbeid ved barnehager og skoler. Vi samarbeider tett med barnehager og skoler i forhold til veiledning, kompetanse- og organisasjonsutvikling. Vi foretar sakkyndig vurderinger ved inntak til særskilt prioritert utdanningsprogram i videregående skole. Vi utfører sakkyndig vurdering når overordnet instans ber om det som ved klasse- / skolebytte og fremsatt/utsatt skolestart, samt fritak for vurdering med karakter/opplæring i enkelte fag.

Hva styrer tjenesten
Vårt mandat er hjemlet i Opplæringsloven §5.6. Vi skal i henhold til Opplæringsloven § 5.3 utarbeide en sakkyndig vurdering. I hvilken grad et barn har rett til spesialpedagogisk hjelp styres gjennom Opplæringsloven §5-1 om spesialundervisning i skolen og Opplæringsloven §5-7 spesialpedagogisk hjelp før opplæringspliktig alder.

Hva er en sakkyndig vurdering
I skolen:
En sakkyndige vurderingen skal fortelle om elevens behov for spesialpedagogisk hjelp i skolen. Et sentralt prinsipp i opplæringen er likeverdsprinsippet. Det betyr likeverdige muligheter til utvikling og nødvendige tilpasninger i læringsmiljøet. Omfanget av spesialpedagogisk hjelp styres av hvordan det ordinære opplæringstilbudet er ved den enkelte skole og i hvilken grad eleven har et tilfredsstillende utbytte. Retten til spesialundervisning er knyttet til at eleven har særskilt behov, og er uavhengig av diagnoser og årsaker til vanskene.

I barnehage:
Sakkyndig vurdering skal ta for seg  spesialpedagogisk hjelp før opplæringspliktig alder. Rett til spesialpedagogisk hjelp vurderes på selvstendig grunnlag uavhengig av den generelle tilretteleggingen i barnehagen. Retten til spesialpedagogisk hjelp vurderes ut i fra barnets utvikling og læreforutsetninger. Det er barnets  individuelle behov som  danner grunnlag for omfang og tilrettelegging.  

Hvordan få tilgang til tjenesten
Foresatte kan selv henvise. Det er ønskelig at det skjer i samarbeid med barnehage/skole/, eventuelt andre hjelpetjenester. Skal andre enn foresatte henvise, må foresatte gi skriftlig tillatelse. Sammen med en henvisning er skal pedagogisk rapport fylles ut.

Det er mulig å ta kontakt for konsultasjon for vurdering av henvisning til KPPT.