Når kan arbeidstaker benytte egenmelding ved barn eller barnepassers sykdom.
Retten til å benytte egenmelding ved barn eller barnepassers sykdom må ikke forveksles med egenmelding for egen sykdom. Barns sykdom dekkes av rett til omsorgspenger, mens egen sykdom dekkes av retten til sykepenger.
Når
Arbeidsgiver er pålagt å betale omsorgspenger etter at arbeidstaker har vært ansatt i fire uker.
Før dette må arbeidstaker gå til lege og få legemelding om at barnet er syk, denne medbringes til NAV. NAV vil da betale omsorgspenger til arbeidstaker for tap av inntekt.
Ved fravær grunnet barns sykdom de første fire ukene, foretar arbeidsgiver trekk i lønn.
Hvor mange dager egenmelding for omsorgspenger sammenhengende?
Det er antall omsorgsdager den enkelte har rett på som regulerer hvor mange sammenhengende dager man kan benytte egenmelding for barns sykdom. Har en rett på 10 dager pr år, kan vedkommende bruke 10 sammenhengende dager(her telles arbeidsdager).
-
10 dager per kalenderår
-
15 dager per kalenderår hvis arbeidstaker har omsorg for mer enn to barn
-
20 dager per kalenderår hvis arbeidstaker er alene om omsorgen
-
30 dager per kalenderår hvis arbeidstaker er alene om omsorgen for mer enn to barn
-
10 ekstra stønadsdager hvis arbeidstaker har kronisk sykt eller funksjonshemmet barn. Antall dager dobles hvis arbeidstaker er alene om omsorgen
Hvis man har benyttet de dagene man har rett på jf. listen over, er det NAV som tar over utbetaling av omsorgspenger. Da er det nødvendig med legeerklæring, som medbringes lokalt NAV kontor.
Ved fravær utover dagene man har rett på jf listen over, foretar arbeidsgiver trekk i lønn.
Mister rett til omsorgspenger.
Ved permisjon i 14 dager eller mer, må ny rett til omsorgspenger fra arbeidsgiver opparbeides som ved nyansettelse(etter fire uker).
Egenmelding omsorgspenger sammen med annet fravær.
Egenmelding for benyttede omsorgsdager kan kombineres med egenmelding eller sykmelding for eget fravær. Dvs. at man dagen etter friskmelding fra egen sykdom kan bruke egenmelding for barns sykdom. Det kan også kombineres med gradert sykmelding, arbeidsavklaringspenger eller liknende.
Aldersgrense
Omsorgspenger ytes til og med det året barnet fyller 12 år.
Aldersgrensen er imidlertid 18 år for barn som lider av en kronisk sykdom eller funksjonshemming. NAV avgjør om det foreligger rett til utvidet aldersgrense.
Ved innleggelse på helseinstitusjon
Dersom barnet blir innlagt i helseinstitusjon og pleiebehovet strekker seg over mer en syv kalenderdager vil foreldrene kunne få rett til pleiepenger fra NAV etter folketrygdloven § 9-10. Der det ytes pleiepenger vil resultatet rent praktisk bli at det ytes omsorgspenger de første syv dagene etter innleggelsen og at det fra åttende dag ytes pleiepenger fra NAV.
Når gjelder bestemmelsen ikke?
Omsorgspenger skal kompensere arbeidstakerens inntektstap ved fravær som skyldes barn eller barnepassers sykdom, jf. folketrygdloven § 9-1. Legg merke til at det er en klar forutsetning for bruk av denne bestemmelsen at et barnet eller barnepasser er syk den aktuelle dagen, jf. folketrygdloven § 9-5 første ledd bokstav a og b.
Omsorgspenger utbetales eksempelvis ikke ved:
-
tilvenning i barnehage/ første skoledag
-
kontroll på helsestasjon
-
tannlegebehandling som ikke skyldes sykdom eller skade
-
planleggingsdager i barnehage og skole
-
fødsel
-
andre behov for fri
Hva med oppfølging hos lege eller behandler?
Retten til omsorgspenger gjelder også ved legebesøk og annen oppfølgning i forbindelse med barns sykdom, jf. folketrygdloven § 9-5 første ledd bokstav d. Annen oppfølging er fortolket til å omfatte eksempelvis Hjelpemiddeltjenesten, PPT, BUP og lignende.
Rett til omsorgspenger foreligger selv om barnet ikke er syk eller pleietrengende den aktuelle dagen legebesøket finner sted.
En må være oppmerksom på at rett til omsorgspenger bare foreligger der oppfølgning er relatert til sykdom, hvilket innebærer at årlige rutineundersøkelser og besøk hos lege og tannlege uten at besøket finner sted i forbindelse med sykdom hos barnet faller utenfor bestemmelsen.
I de tilfeller arbeidstaker må følge barn til legebesøk vil det som oftest ikke være nødvendig å være borte hele dagen. Loven er her ikke til hinder for at arbeidsgiver og arbeidstaker avtaler bruk av halve dager eller bare regner de timer vedkommende faktisk er borte fra arbeidet.
Til toppen