Hjelpende hånd

Beskrivelse av tjenestene

Tiltak for funksjonshemmede råder over tre omsorgsboliger med samlokaliserte leiligheter, disse er plassert på Kroksund, og i tillegg Hole Arbeidssenter som holder til på Sundvollstranda.

Faggrupper innen tiltak for funksjonshemmede: Sykepleiere, vernepleiere, hjelpepleiere , helsefagarbeidere, omsorgsarbeidere og assistenter, samt helsefagarbeiderlærlinger og elever fra videregående skole, helse- og omsorgslinjen.

Praktisk bistand: Blir gitt både til brukere i omsorgsboligene og til hjemmeboende. En vesentlig del av praktisk bistand blir gitt som veiledning/opplæring i dagliglivets gjøremål med henblikk på å gjøre brukeren mest mulig selvhjulpen og i stand til å mestre og delta aktivt i egen hverdag.

Helsehjelp: Det blir gitt  avansert helsehjelp. Personalet må daglig ivareta og utføre; lungefysioterapi, bruk av diverse pusteapparater, sondeernæring, smertepumpe, forebygging av sår og kontrakturer, medisinering m.m.

Brukerstyrt personlig assistanse (BPA): Brukerstyrt personlig assistent er en ordning som er særlig tilrettelagt for mennesker med omfattende funksjonsnedsettelser. I prinsippet omfatter ordningen de samme tjenestene, og i samme omfang som ordinære helse- og omsorgstjenester – for eksempel bistand til stell, pleie, måltider, fritidsaktiviteter og alle andre nødvendige hverdagslige gjøremål. Brukeren er arbeidsleder for egne assistenter. Formålet med tjenesten er større grad av brukermedvirkning.

Støttekontakt: Støttekontakter skal hjelpe den enkelte tjenestemottaker til en meningsfull fritid, som å følge personen til ulike fritidsaktiviteter. Støttekontakt kommer gjerne i tillegg til eller i forkant av annen hjelp som praktisk bistand. Støttekontakten er en viktig funksjon for å forhindre sosial isolasjon.

Avlastning: Vi har både privat avlastning og avlastning i kommunal regi. Avlastning skal legge til rette for at pårørende og andre omsorgsyterer kan fortsette å yte omsorgsarbeid. Avlastning skal gjøre det mulig å opprettholde gode familierelasjoner og bevare sosiale nettverk. Tjenesten skal hindre utmatting hos omsorgsgiveren, og gi pårørende nødvendig og regelmessig fritid og ferie. Den skal gi pårørende mulighet for å delta i vanlige samfunnsgoder og aktiviteter. Avlastning erstatter ikke omsorgstiltak, men ytes i tillegg til andre tjenester den omsorgstrengende har behov for.

Omsorgslønn: Hovedmålet med omsorgslønnsordningen er å bidra til best mulig omsorg for de som trenger hjelp i dagliglivet, samt å gjøre det mulig for private omsorgsytere å fortsette med sitt omsorgsarbeid. Omsorgslønn kan gis til de som har særlig tyngende omsorgsoppgaver for barn og voksne.

Oppfølging  av hjemmeboende: Utarbeidelse av Individuell plan, koordinering av  tjenestene på tvers i organisasjonen, samarbeid med parter utenfor kommunen som videregående skoler, habiliteringstjenesten, sykehus og  pårørende er eksempler på tjenester til hjemmeboende

Hole arbeidssenter: Gir tilbud til personer som har behov for et tilrettelagt dagtilbud. Tilbudet har i hovedsak vært rettet mot gruppen med psykisk utviklingshemming, men i de seinere år har Arbeidssenteret også  gitt tilbud til andre brukergrupper. Det har vært en positiv utvikling med et nært samarbeid med Menova og NAV, som i blant har behov for  plasser til utprøving/arbeidsvurdering.